luni, 15 noiembrie 2010

Străinii de astăzi – prietenii de mâine

Toţi prietenii pe care îi avem astăzi, ne-au fost străini odată şi odată. Nu închide uşa unui străin, când încă nu cunoşti nimic despre el. Există oameni extraordinari, care nu au nici o vină că încă nu îi cunoşti. Dă-le posibilitatea şi oferă-le spaţiu şi timp să se manifeste, şi poate mâine îţi vor fi cei mai buni prieteni. Cu siguranţă, cel puţin unul dintre aceştia îţi va aduce multe bucurii în viaţă.
Probabil nu ai nici un astfel de prieten de nădejde în viaţă. Totuşi, nu te opri să generalizezi că nimeni pe lumea aceasta nu îţi merită prietenia şi că nu mai există oameni extraordinari şi prieteni minunaţi.
Poate ai norocul sa fi rezonat foarte bine cu două sau trei persoane. Iar după ele să tragi linie, pentru a “nu te expune”. Aminteşte-ti că astazi nu aveai acele persoane dacă nu le ofereai posibilitatea să comunice, să se manifeste, să fie astăzi alături de tine. Prietenia e o stare şi nu o anumită persoană/ anumite persoane pe care scrie “rezervat”. Dacă nu o mai oferi, cu aceeaşi disponibilitate, acest fapt îl va simţi instinctiv şi prietenii tăi cei la care ţii aşa de mult, iar fără să vrei, subconştient chiar, începi să îi îndepărtezi, va veni o zi şi te intrebi ce s-a schimbat în relatia voastră foarte bună, cum se face că v-aţi îndepărtat aşa de mult...
Aminteşte-ţi cine e cea mai importantă persoană din viaţa ta? Partenerul de viaţă? Nu ţi-a fost niciodată rudă, înainte, şi l-ai întâlnit în viaţă, într-un anumit moment, înainte fiind probabil o persoană străină. Aminteşte-ţi de oamenii cu care rezonezi cel mai bine. Uneori sunt chiar acei foşti străini, astăzi probabil cele mai apropiate persoane.
De ce uneori prietenii îţi sunt chiar mai apropiaţi decât rudele de sânge? Prietenii ţi-i poţi alege, în funcţie de modul de rezonare, iar rudele îţi sunt date. Între prieteni nu mai contează vârsta, naţionalitatea, rasa, religia, sexul, nici chiar domeniul de activitate.
Ţi-e frică că te vor dezamăgi? Oare chiar nici o rudă nu te-a dezamăgit până acum? Oare nici un prieten dintre cei mai vechi, nu te-a dezamăgit, chiar nici unul dintre ei? Şi ce s-a întamplat? Ai pierdut poate o persoană şi ai câştigat alta extraordinară. Vrei doar să pierzi şi să nu laşi şansa lucrurilor noi şi frumoase să intre în viaţa ta? Poţi opri curgerea unui râu, creând un baraj. Dar nu îl poti opri să izvorască la fel ca şi până atunci! Nu ai cum. Şi dacă vrei să opreşti cursul lucrurilor, şi dacă te impotriveşti, viaţa şi viitorul tot va izvorî, la fel, şi va veni spre tine.
Ti-e frică de posibilitatea că fiind prea mulţi, nu îţi poti împărţi energiile cu toţi dintre ei? Tu ziceai mai devreme, în sinea ta, că lumea e egoistă, îşi urmăreşte propriile interese, şi nu mai are timp de relaţii autentice, de a oferi timp, spaţiu şi bucurii celor din jur. Chiar crezi că vei găsi mii, zeci de mii de persoane altfel? Că de maine vei avea brusc mii şi mii de prieteni adevăraţi? Ti-e frică de ideea că vor fi aşa de mulţi încât nu îţi va mai rămâne timp deloc pentru tine? Te rog frumos, trimite-i la mine. Eu voi fi bucuros să găsesc aşa ceva. Şi mai mult – prietenii adevăraţi înţeleg prin ce treci şi nu îţi vor reproşa că nu le dai lor, unuia, toată energia, când sensul e tocmai depăşirea acelui egoism personal şi deschiderea unei relaţii inter-personale.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a placut ce am citit. La mai multe!
Cred ca fiecare om care vine in viata altuia este cel care va slefui intr-o oarecare masura personalitatea individului. Rudele sunt date pentru ca ar trebui sa invatam lucruri ce nu totdeauna ne sunt convenabile si totusi trebuie sa le facem, iar prietenii ne lasa posibilitatea asumarii propriilor optiuni. Cred. :)

Ana Maria Catalina spunea...

Si mie mi-a placut ce am citit. Felicitari.
Nimic nu e inca pierdut cat timp inca mai speri ca exista oameni capabili de a darui prietenie. Asta face sa nu te simti insingurat.

Revin... spunea...

E posibil sa fi dat peste o persoana care stie ce inseamna sa fie prieten!?

Florin Coman spunea...

@ Arpeges, @Ana Maria Catalina - va multumesc pentru ca imi impartasiti entuziasmul ca mai exista astfel de persoane care cred in prietenie, in felul ei ideal, curat.
@Ionel - Uneori a stii nu inseamna prea mult, a fi inseamna totul :)
Din pacate, eu nu pot sa ma laud ca am prieteni multi, sau prietenii indelungate. Pentru o prietenie e nevoie de concursul ambelor parti, odata ce una nu mai da semne de viata, sau iti respinge prietenia, ori departarea e foarte mare si comunicarea tot mai rara, e foarte greu sa mentii aceeasi calitate a relatiei, in sensul prieteniei care depaseste simpla amicitie.
Nu am meritul de a fi dezbatut prietenia. M-am oprit doar sa va impartasesc sentimentul meu, obervatia mea, cu privire la existenta a doua tipuri de reactii in privinta cunostintelor noi - sunt oameni care resping contactele noi, si oameni cu care vibrezi pe aceeasi lungime de unda de la prima vedere, si oameni a caror relatie se va vedea doar in timp, care se deschid mai putin, dar nu sunt totusi cu totul inchisi, si relatia poate evolua.
Va multumesc tuturor pentru interes!

Anonim spunea...

Adaugă. iar, prietenii de mâine, pot fi duşmanii tăi de poimâine. Să-ţi dau un caz concret?!

Florin Coman spunea...

Singurul fel de a avea prieteni este de a fi prieten.

Eu nu sunt dusmanul nimanui. Am invatat ca viata e prea scurta pentru a purta dusmanii si a ne bloca energia intr-o stare care nu ar trebui sa existe intr-o lume care se doreste evoluata, asa cum e lumea de astazi.

Pot dezaproba, pot lua pozitie, insa nu o sa caut niciodata sa hartuiesc pe cineva obsesiv cu energie negativa, sa urasc pe cineva, sa caut mereu sa creez intrigi pentru a-l pune intr-o situatie defavorabila. Cred ca nu pentru asta ne-am nascut, nici unul dintre noi, pe Pamantul acesta.

Daca cineva a ales sa fie dusmanul meu sau al cuiva, e problema lui. Sa isi duca povara, caci nu cred ca e o placere sa fii dusmanul cuiva si sufletul sa iti fie macinat de ura si de grija cum sa ii faci sa ii fie mai rau.

Diana spunea...

Ai surprins atat de frumos nuantele prieteniei... E un text pe care l-as sugera celor care afirma la un moment dat ca "nu au prieteni". La un anumit nivel este, vindecator.
Apreciez acestea

Noi reacţii