vineri, 30 iulie 2010

Priorităţi

Viata ne aduce in cale oameni care de la un timp au alte prioritati. De ce sa ne cramponam sa ne consumam energia, cand acele persoane ne transmit inconstient ca nu mai e loc si de noi in viata lor decat cel mult ca un obiect auxiliar?
De ce sa ne framantam, sa ii mai judecam, sa reactionam la reactiile lor?

Avem imprejur alte persoane, cu alte energii, langa care ne simtim familiari, dar carora inca nu le-am acordat destule sanse, energie si timp.
Pana la urma ramanem in viata cu cei care sunt dispusi sa isi imparta prioritatile cu noi, sa si le impartaseasca. Cand prioritatile sunt comune, totul merge de la sine!

Uneori, in viata noastra e ca intr-o camera in care s-a asternut mult praf. Cunostintele vechi, amicii, chiar rudele, devin uneori mai blazati, obiect de decor, au energii divergente, ne transmit prin ceea ce sunt fata de noi ... ne transmit ca suntem undeva laveta care trebuie sa stearga mereu praful de pe obiectele de decor, zi de zi, si sa asteptam o minune, ca acelea sa invie ...
Nu! Sa nu judecam cu nimic. Nu am fi mai buni.

Pur si simplu, putem sa acceptam. Iar, daca ne dorim altceva, sa incercam sa gasim acele persoane care vibreaza ca si noi. Sa nu le mai inchidem usa doar pe simplul motiv ca avem un sac de prieteni si cunostinte, vechi, probate (dar - stim ca nu mai sunt ceea ce au fost), si ca noii-veniti sunt intrusi.

Pana la urma calitatea umana conteaza. Dispozitia de a impartasi impreuna energii, de a vibra impreuna, de a crea lumina si bucurie. Pentru ca tot restul a ceea ce nu e asa e doar o relatie moarta sau disfunctionala.
Puteti alege, in orice moment al vietii, sa traiti. Autentic.

5 comentarii:

Oana T spunea...

Imi place mult sinceritatea ta!Si ai asa mare dreptate...Cred ca piere pe zi ce trece increderea in cei de linga noi,din cauze diferite...de indepartare sau apropriere prea mare,de bani,de vista,de hobby`s,de caracter etc. Tin minte cum era pe timpuri,cind eram mica,la tara,linga parintii mei...Erau cumva toti impreuna,la sarbatori,la boli,la petreceri,seara in fata curtii cind mincam toti seminte si state-am pe banca si fiecare avea ceva de povestit...Toti erau impreuna,chiar daca se certau,daca rideau,daca faceau gratar,daca culegeau via ...mereu...Aveau incredere in loialitatea lor!!! astazi au devenit oamenii asa "inchisi",neincrezatori in bine,toti cred ca exista un scop...NU!!!! Nu avem voie sa uitam de unde am venit,cum am crescut! Trebuie sa devina toti mai deschisi iar,sa creada in bine,sa gindeaca positiv,...Asa cred eu! Sora mea imi spune ca imi permit un luxus in viata si ca port "ochelarii mei rosa" si vad pe toti oamenii buni...Ei si? de ce nu? Imi doresc mereu sa cred ca in fiecare om exista o boaba buna,ce asteapta doar sa fie culeasa si plantata in pamintul inimilor noastre ,va creste si v-a "creste" ceva minunat:O RELATIE,O PRIETENIE,O PINZA INVIZIBILA INTRE NOI,OAMENII! TOTI SINTEM OAMENI! TOTI SINTEM CUMVA "LA FEL",numai ca ne exprimam altfel,din cauza educatiei,a caracterului,a prietenilor(etc) diferiti...Insa toti respiram acelasi aer...Toti bem aceeasi apa de la cel de sus! <3

Snobis spunea...

FLORINE!!! nu pune etichete, nu judeca si nu presupune. Nu se stie de unde sare iepurele.Blazarea, banii, problemele de zi cu zi lasa amprente in viata unui om, il modeleaza, il schimba...el nu are nici o vina dar noi, incepem sa murim din prima clipa de viata.Mai vedem peste 10 ani :)). OCHIUL PE TINE.

Florin Coman spunea...

@Snobis - imi place cum ai zis!
Tocmai - nu am pus etichete, am expus o situatie cauzala, spalata de etichete si de persoane.
Cine e acolo, si se indentifica, e doar pentru ca se simte acolo si ca vrea sa fie acolo.
EU sunt. In clipa de fata, in acest loc. Ca si TU. In afara oricaror etichete.
Era doar un detaliu dintr-o lume "generala" plina de soldati care poarta cu ei bastonul de maresal.
Ne vedem cu placere si peste 10 ani!

Unknown spunea...

imi pare rau, da nu vreau sa devin un cretin, nu am inteles nimic din textul tau, nu inteleg ce vrei sa zici in postarea ta. care anume este nemultumirea ta. intuesc ca este vorba de lucrurile vechi si noi care apar in viata unui om. ce pot sa iti spun este ca atunci cand tu esti ok cu tine cei din jurul tau isi vor dori sa stea cu tine pentru ca tu vei avea ceea ce ei isi doresc. sper ca ai inteles la ce ma refer, in caz contrar poti sa imi ceri detali si voi fi aici sa le ofer.

Florin Coman spunea...

@onoare, virtute si impecabilitate - Nu este vorba despre o anumita nemultumire. Este un exercitiu literar si o aplicabilitate psihologica din viata reala, posibila a fi aplicata oricui, nu neaparat mie insumi - Florentis.
Am vorbit despre faptul ca in jurul nostru, nu numai al meu, sunt mereu oameni pe care ii credem prieteni foarte apropiati, dar care in timp se dovedesc a avea multe alte prioritati in viata lor pe care nu le mai impartasesc, nu ne mai includ si pe noi. Si reactia celor mai multi dintre noi e gresita - 1). ne cramponam sa ii judecam pentru asta si avem anumite asteptari pe care le reprosam ca ni le "inseala", sau 2). ne "inselam" ca e doar o stare trecatoare si ca de fapt nu sunt asa, si tot le "dam cate o sansa". Cand de fapt, mai util pentru toata lumea ar fi pozitia acceptarii starii de fapt si eliminarii negativismului, reprosurilor si nemultumirii - acceptarea ca au anumite prioritati, redirectionarea acelei parti de energii pe care o acordam lor (in cazul in care asteptam ca energia sa ni se intoarca), abtinerea in a blama acele persoane pentru ca au o anumita alegere care nu ne include pe noi.
De acord cu tine, ai ajuns la o concluzie pozitiva - dar sa nu uiti - uneori cand esti "prea bun" cei din jur de obisnuiesc "sa tot greseasca" pentru ca tu oricum le ingadui totul. E doar o parte a oglinzii - faptul ca ceea ce ti se intampla e legat de tine, in sensul ca esti le inspiri negativitate -, poate sa ti se intample acest fapt si daca esti prea indulgent, neautoritar, cand acele persoane prin felul lor de a fi simt ca e foarte ok sa aiba alte prioritati iar tu sa ii incluzi mereu in prioritatile tale, sa nu fie acea relatie cu dublu sens, doar ei sa primeasca ... :)
Orice varianta ar fi - sa nu dramatizam, si sa gasim calea potrivita in a evolua - iar daca e nevoie, ne vom redirectiona energiile spre alte energii care vibreaza asemeni noua, in acelasi sens.

Florentis