miercuri, 29 octombrie 2008

Sahara Journal - Chott El Jerid (IX)


Chottul El Jerid se întinde în faţa noastră scăldat în galbenul răsăritului. Tot aerul spre orizont este cuprins de un tremur de lumină, iar înaintea noastră tresare câte o umbra desprinsă din tufele rare ieşite firave dintre crăpăturile roşiatice ale pământului. 

Chottul El Jerid este o imensă depresiune geologică, un graben tectonic larg ondulat, ocupat de o crustă de săruri care sclipesc în lumina soarelui şi dau la orizont acel miraj al deşertului, o oglindire albastră a cerului la orizont, ca şi un lac imens. 

Fata Morgana apare in miezul zilei, când temperatura depăşeşte 30° C; acest miraj a cauzat numeroase fatalităţi în trecut, când călătorii nu erau obişnuiţi cu acest fenomen. Istoricii susţin că aici exista anticul lac Triton, traversat de Jason şi argonauţii săi, în căutarea lânii de aur. 

Legendele spun că aici este locul de naştere al zeului Poseidon. Loc de desfăşurare a numeroase planuri, Chottul El Jerid, a cunoscut încercarea protectoratului francez de legare a Chottului El Jerid de oaza Gabes, iar în 1962 o propunere a americanilor de testare a experimentelor atomice. Spre est, între Chottul El Jerid şi Chottul El Fedjej, cuceritorii romani au instalat aici o insulă de verdeaţă – „Ţărmul Palmierilor”. Ne apropiem de vechiul „limes” roman, la marginea lumii civilizate.

Niciun comentariu:

Florentis