Sahara este mirajul Africii. Simbolul său unic, de negăsit pe un alt continent.
Poarta Saharei se deschide europenilor şi întregii lumi prin acel petec de civilizaţie într-o lume islamica rigidă – Tunisia – care se arată turiştilor şi lumii occidentale, renunţând la rigiditatea islamică specifică celorlalte ţări ale Africii de Nord. Relativa sigurantţă şi străduinţele de a fi ospitalieri fac din tunisieni şi berberii de pe teritoriul Tunisiei călăuze excelente in expediţiile sahariene.
Mai întâi să găsim posibilităţile de a ajunge aici. Calea cea mai facilă – a aerului – ne duce spre cele câteva aeroporturi ale Tunisiei – de la nord spre sud: Bizerta, Tunisia, Monastir, Sfax şi Djerba, toate pe malurile Mediteranei, iar spre interior Gafsa, în Sahel, şi Tozeur, chiar în Sahara. Trebuie verificată disponibilitatea operatorilor aerieni şi luată în considerare şi disponibilitatea de buget.
Eu am ales Monastir, undeva la jumătatea coastei tunisiene, spre care sunt zboruri charter directe o dată pe săptămână de pe aeroportul Cluj-Napoca, al companiei Nouvelair.
Aterizăm la Monastir, pe marginea Mării Mediterane, în sudul Golfului Hammamet. Monastirul aflat in plin Sahel, zonă aridă periferică Saharei, este o veche aşezare punică (Rous Penna). Pentru ceva timp, aici a fost capitala religioasă a ţării, aceasta revenind iar la Kairouan. Aici e locul naşterii primului preşedinte modern al Tunisiei, Habib Bourguiba, cel care a reformat puternic ţara. Cele mai multe zboruri charter din Europa aterizează aici, la Monastir.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu