Trecem prin Mahres, locul unde băştinaşii au fost răsplătiţi de Allah. Aici a eşuat o balenă, care a fost considerată un dar al cerului. Localnicii au organizat petreceri în centrul localităţii, consumând carnea balenei, apoi scheletul l-au amplasat în mijlocul localităţii pentru a le aminti că sunt ocrotiţi de forţele supranaturale. Alături de scheletul de balenă, în Mahres pot fi admirate multe sculpturi şi statui originale, multe realizate din materiale reciclate din deşeuri, imitând păsări şi alte mamifere.
Ajungem în sudul Tunisiei, acest teritoriu al dunelor larg desfăşurate, al djebelurilor stâncoase, alungite, al oued-urilor şi chotturilor, al izvoarelor şi oazelor bine ascunse. Este cu totul un loc special. Abia din Tunisia poţi gusta savoarea Saharei în linişte, fără riscul atacului unui trib necivilizat. În plus, turistul găseşte aici o infrastructură bine pusă la punct de protectoratul francez, care a încercat să dezvolte potenţialul turistic şi să faciliteze exploatarea resurselor naturale, în acelaşi timp cu încercarea de civilizare a triburilor nomade berbere. Totuşi, şoselele asfaltate sunt rare şi destul de înguste, în plus nefiind indicat să te aventurezi de unul singur în deşert nici chiar cu o maşină foarte sigură. De obicei se formează echipe de câteva maşini, care rulează fără a se pierde din câmpul vizual.
Traversăm oraşul Gabes, una dintre cele mai importante aşezări din Tunisia. Grădinile sale sunt superbe, foarte variate. Adânc ancorată în canionul ouedului Gabes, oaza Gabes contrastează puternic cu mediul din împrejurimi, ca o comoară bine păstrată.
Doar la câţiva paşi, la marginea oazei, deşertul îşi recâştigă puterea şi devine aparent de netrecut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu